Skillnad mellan versioner av "Stiltips"

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: En wiki bör ha ett relativt enhetligt utseende (''att folk lägger upp sidorna lite annorlunda är en sak, men att göra HELT störda sidor ger inget bra intryck''), och denna wiki bör in...)
 
m
Rad 1: Rad 1:
 
En wiki bör ha ett relativt enhetligt utseende (''att folk lägger upp sidorna lite annorlunda är en sak, men att göra HELT störda sidor ger inget bra intryck''), och denna wiki bör inte heller vara annorlunda. Försök att ta följande idéer nära hjärtat om du bidrar på Krigsmaskinen.
 
En wiki bör ha ett relativt enhetligt utseende (''att folk lägger upp sidorna lite annorlunda är en sak, men att göra HELT störda sidor ger inget bra intryck''), och denna wiki bör inte heller vara annorlunda. Försök att ta följande idéer nära hjärtat om du bidrar på Krigsmaskinen.
 
  
 
== Innan du börjar skriva ==
 
== Innan du börjar skriva ==
1. Börja med att titta på [[hur man redigerar en sida]]. Här kan du finna mängder av intressanta tips över hur du formatera den information du vill lägga till.
+
# Börja med att titta på [[hur man redigerar en sida]]. Här kan du finna mängder av intressanta tips över hur du formatera den information du vill lägga till.
2. Kom ihåg att göra en sökning efter du tänker skriva om, se om det finns några sidor som verkar peka på det du vill skriva om och följ deras edit-länkar för att skriva. Vi vill antagligen undvika dubblering av arbete, så var inte rädd att använda en REDIRECT när det krävs.
+
# Kom ihåg att göra en sökning efter du tänker skriva om, se om det finns några sidor som verkar peka på det du vill skriva om och följ deras edit-länkar för att skriva. Vi vill antagligen undvika dubblering av arbete, så var inte rädd att använda en REDIRECT när det krävs.
3. Ta gärna en titt på [[exemplariska sidor]].
+
# Ta gärna en titt på [[exemplariska sidor]].
  
  
 
== Generella stiltips ==
 
== Generella stiltips ==
1. Ett vårdat och grammatiskt korrekt språk är en bra idé och ger ett enhetligt och fint intryck. Ett problem som bör nämnas speciellt är särskrivningar, som verkar dyka upp överallt. Undvik även ordet "[[dom]]" (förutom i juridiska sammanhang).
+
# Ett vårdat och grammatiskt korrekt språk är en bra idé och ger ett enhetligt och fint intryck. Ett problem som bör nämnas speciellt är särskrivningar, som verkar dyka upp överallt. Undvik även ordet "[[dom]]" (förutom i juridiska sammanhang).
2. Rubriker ger en bra avgränsning i texten. Kom ihåg att dessa finns i olika storlekar, så det är kanske inte nödvändigt att använda den största rubriken för BILDER och sedan bara ha en liten bild. I nuvarande version av Krigsmaskinen så skrivs sidans namn i fettext som en rubrik automatiskt på alla sidor och användaren behöver inte själv skapa en sådan. (Återigen, se [[hur man redigerar en sida]] för information om hur du formaterar).
+
# Rubriker ger en bra avgränsning i texten. Kom ihåg att dessa finns i olika storlekar, så det är kanske inte nödvändigt att använda den största rubriken för BILDER och sedan bara ha en liten bild. I nuvarande version av Krigsmaskinen så skrivs sidans namn i fettext som en rubrik automatiskt på alla sidor och användaren behöver inte själv skapa en sådan. (Återigen, se [[hur man redigerar en sida]] för information om hur du formaterar).
3. Var inte rädd att länka till oskrivna wiki-sidor (gör en sökning om du är osäker på om sidan finns!). Se dock till att länka till bra namn, till exempel basformen av verb och singular av substantiv (Dator istället för Datorer). Det går bra att länka på det här viset: [[Dissident]]s - då skapas en länk till sidan [[Dissident]], men s:et ingår i länktexten. [[Dissident|Dissidents]] är alltså onödigt och bör undvikas!
+
# Var inte rädd att länka till oskrivna wiki-sidor (gör en sökning om du är osäker på om sidan finns!). Se dock till att länka till bra namn, till exempel basformen av verb och singular av substantiv (Dator istället för Datorer). Det går bra att länka på det här viset: [[Dissident]]s - då skapas en länk till sidan [[Dissident]], men s:et ingår i länktexten. [[Dissident|Dissidents]] är alltså onödigt och bör undvikas!
4. Listor (som denna sifferlista eller en vanlig punktlista) kan vara bra om du vill ha en uppräkning av saker. Använd gärna!
+
# Listor (som denna sifferlista eller en vanlig punktlista) kan vara bra om du vill ha en uppräkning av saker. Använd gärna!
5. Bilder kan oftast piffa upp en halvtråkig sida och ge den mera liv (se till exempel [[Antonio Negri]]). Undvik att klistra in bild-URL:er; använd wikins uppladdningsfunktion i stället!
+
# Bilder kan oftast piffa upp en halvtråkig sida och ge den mera liv (se till exempel [[Antonio Negri]]). Undvik att klistra in bild-URL:er; använd wikins uppladdningsfunktion i stället!
6. Använd gärna mallar! (Utveckla det här mer...)
+
# Använd gärna mallar! (Utveckla det här mer...)
7. Försök att vara så objektiv som möjligt. Undvik personliga åsikter på annat än diskussionssidorna. '''FEL:''' Antonio Negri är en jävla pajas. '''RÄTT:''' Antonio Negri har fått mycket kritik för..., osv - OM detta nu stämmer! Försök även undvika andra personliga kommentarer.
+
# Försök att vara så objektiv som möjligt. Undvik personliga åsikter på annat än diskussionssidorna. '''FEL:''' Antonio Negri är en jävla pajas. '''RÄTT:''' Antonio Negri har fått mycket kritik för..., osv - OM detta nu stämmer! Försök även undvika andra personliga kommentarer.

Versionen från 21 oktober 2007 kl. 10.29

En wiki bör ha ett relativt enhetligt utseende (att folk lägger upp sidorna lite annorlunda är en sak, men att göra HELT störda sidor ger inget bra intryck), och denna wiki bör inte heller vara annorlunda. Försök att ta följande idéer nära hjärtat om du bidrar på Krigsmaskinen.

Innan du börjar skriva

  1. Börja med att titta på hur man redigerar en sida. Här kan du finna mängder av intressanta tips över hur du formatera den information du vill lägga till.
  2. Kom ihåg att göra en sökning efter du tänker skriva om, se om det finns några sidor som verkar peka på det du vill skriva om och följ deras edit-länkar för att skriva. Vi vill antagligen undvika dubblering av arbete, så var inte rädd att använda en REDIRECT när det krävs.
  3. Ta gärna en titt på exemplariska sidor.


Generella stiltips

  1. Ett vårdat och grammatiskt korrekt språk är en bra idé och ger ett enhetligt och fint intryck. Ett problem som bör nämnas speciellt är särskrivningar, som verkar dyka upp överallt. Undvik även ordet "dom" (förutom i juridiska sammanhang).
  2. Rubriker ger en bra avgränsning i texten. Kom ihåg att dessa finns i olika storlekar, så det är kanske inte nödvändigt att använda den största rubriken för BILDER och sedan bara ha en liten bild. I nuvarande version av Krigsmaskinen så skrivs sidans namn i fettext som en rubrik automatiskt på alla sidor och användaren behöver inte själv skapa en sådan. (Återigen, se hur man redigerar en sida för information om hur du formaterar).
  3. Var inte rädd att länka till oskrivna wiki-sidor (gör en sökning om du är osäker på om sidan finns!). Se dock till att länka till bra namn, till exempel basformen av verb och singular av substantiv (Dator istället för Datorer). Det går bra att länka på det här viset: Dissidents - då skapas en länk till sidan Dissident, men s:et ingår i länktexten. Dissidents är alltså onödigt och bör undvikas!
  4. Listor (som denna sifferlista eller en vanlig punktlista) kan vara bra om du vill ha en uppräkning av saker. Använd gärna!
  5. Bilder kan oftast piffa upp en halvtråkig sida och ge den mera liv (se till exempel Antonio Negri). Undvik att klistra in bild-URL:er; använd wikins uppladdningsfunktion i stället!
  6. Använd gärna mallar! (Utveckla det här mer...)
  7. Försök att vara så objektiv som möjligt. Undvik personliga åsikter på annat än diskussionssidorna. FEL: Antonio Negri är en jävla pajas. RÄTT: Antonio Negri har fått mycket kritik för..., osv - OM detta nu stämmer! Försök även undvika andra personliga kommentarer.