Portal:Gemenskap

Från Krigsmaskinen
Version från den 3 mars 2008 kl. 18.27 av Iammany (Diskussion | bidrag) (Ny sida: {{Gemenskap}} {|style="border-spacing:8px; margin:0px -8px;" |class="MainPageBG" style="width:75%; border:1px solid #F2F2CE; background:#FFFFF5; vertical-align:top; color:#000;"| {|width="...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Gemenskap kan ha många, ofta motstridiga, betydelser. I vardagligt tal talar man oftast om en gemenskap som en samling individer som delar ett intresse, språk, etc och bildar sig en identitet utifrån dessa gemensamma nämnare. Ordet kommer ifrån det latinska communitas (som betyder samma), som i sin tur kommer från communis, som betyder allmän, gemensam, delad av alla eller många. Communis kommer av kombinationen av det latinska prefixet con- (som betyder tillsammans) och munis (som har att göra med utförandet av tjänster).

De större mänskliga gemenskaperna genom historien - som de religösa, nationella, etniska, politiska, etc - har formats kring en gemensam myt som fungerar som en sammanbindande länk mellan gemenskapens medlemmar. Myternas gemenskaper har emellertid haft en stark tendens att utesluta den Andre och subsumera den enskilde i en gemenskapens fusion till något högre (där den enskilde inte längre är en jämbördig och jämlik deltagare utan underordnad). Därför har vissa tänkare talat om en annan sorts möjlig gemenskap bortom myternas gemenskaper; exempelvis Georges Bataille, Maurice Blanchot, Jean-Luc Nancy, Giorgio Agamben och Roberto Esposito för att bara nämna några få.

Symposium om gemenskap

Krigsmaskinens virtuella symposium om gemenskap samlar här artiklar relaterade till gemenskapsproblematiken, studiecirklar till centrala skrifter och länkar till texter som behandlar ämnet. Till skillnad från icke-virtuella symposium har vi här ingen tidsbegränsning. Om du på något sätt bidrar till symposiumet skriv då det nedan under Händelser.


Händelser

2008, 3 mars: Symposiumet öppnades.
Centrala tänkare: Georges Bataille, Jean-Luc Nancy, Maurice Blanchot, Giorgio Agamben, Roberto Esposito, Karl Marx,

Böcker:

Relaterat: Sociologiska kollegiet, Acéphale,