Skillnad mellan versioner av "Marius Jacob"

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök
m
 
(2 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Marius Jacob''' (1879-1954) var en fransk anarkist. Kring förra sekelskiftet organiserade och ledde han [[Nattens arbetare]], ett nätverk av inbrottstjuvar som enbart stal från överklassen. Jacob var själv en mästerlig inbrottstjuv som senare har fått symbolisera ”gentlemannatjuven” och framställts som en modern Robin Hood. Efter att ha mördat en polis vid ett flyktförsök dömdes han till livstids straffarbete på Djävulsön, där han satt fängslad tills straffarbete förbjöds i Frankrike. Efter det långa fängelsestraffet kom han att engagera sig i den anarkistiska tidskriften Libertaire. Jacob deltog även under en kort period i spanska inbördeskriget.
+
'''Marius Jacob''' (1879-1954) var en fransk anarkist. Kring förra sekelskiftet organiserade och ledde han '''Nattens arbetare''', ett nätverk av inbrottstjuvar som enbart stal från överklassen. Jacob var själv en mästerlig inbrottstjuv som senare har fått symbolisera ”gentlemannatjuven” och framställts som en modern Robin Hood. Efter att ha mördat en polis vid ett flyktförsök dömdes han till livstids straffarbete på Djävulsön, där han satt fängslad tills straffarbete förbjöds i Frankrike. Efter det långa fängelsestraffet kom han att engagera sig i den anarkistiska tidskriften Libertaire. Jacob deltog även under en kort period i spanska inbördeskriget.
  
Politiskt förespråkade Jacob [[illegalism]] som en anarkistisk strategi. Som vid sitt försvarstal inför rätten i Somme 1905:
+
Politiskt förespråkade Jacob illegalism som en anarkistisk strategi. Som vid sitt försvarstal inför rätten i Somme 1905:
  
'':Rätten att leva tigger man inte om - den tar man sig. Stöld - det är återställandet, återtagandet av egendom. Hellre än att gå i kloster i en fabrik, i tvångsarbete, hellre än att tigga om det jag har rätt till, gör jag uppror och bekämpar mina fiender inpå bara skinnet genom att förklara krig mot de rika, genom att anfalla deras förmögenheter.''
+
:''Rätten att leva tigger man inte om - den tar man sig. Stöld - det är återställandet, återtagandet av egendom. Hellre än att gå i kloster i en fabrik, i tvångsarbete, hellre än att tigga om det jag har rätt till, gör jag uppror och bekämpar mina fiender inpå bara skinnet genom att förklara krig mot de rika, genom att anfalla deras förmögenheter.''
  
  
 
== Externa källor ==
 
== Externa källor ==
 
[http://hemsidor.torget.se/users/c/Chilli/Jacob.htm/ Marius Jacob - Varför jag stal!]
 
[http://hemsidor.torget.se/users/c/Chilli/Jacob.htm/ Marius Jacob - Varför jag stal!]

Nuvarande version från 30 december 2009 kl. 16.24

Marius Jacob (1879-1954) var en fransk anarkist. Kring förra sekelskiftet organiserade och ledde han Nattens arbetare, ett nätverk av inbrottstjuvar som enbart stal från överklassen. Jacob var själv en mästerlig inbrottstjuv som senare har fått symbolisera ”gentlemannatjuven” och framställts som en modern Robin Hood. Efter att ha mördat en polis vid ett flyktförsök dömdes han till livstids straffarbete på Djävulsön, där han satt fängslad tills straffarbete förbjöds i Frankrike. Efter det långa fängelsestraffet kom han att engagera sig i den anarkistiska tidskriften Libertaire. Jacob deltog även under en kort period i spanska inbördeskriget.

Politiskt förespråkade Jacob illegalism som en anarkistisk strategi. Som vid sitt försvarstal inför rätten i Somme 1905:

Rätten att leva tigger man inte om - den tar man sig. Stöld - det är återställandet, återtagandet av egendom. Hellre än att gå i kloster i en fabrik, i tvångsarbete, hellre än att tigga om det jag har rätt till, gör jag uppror och bekämpar mina fiender inpå bara skinnet genom att förklara krig mot de rika, genom att anfalla deras förmögenheter.


Externa källor

Marius Jacob - Varför jag stal!