Skillnad mellan versioner av "Mall:Krigsmaskinen.se"

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: Krigsmaskin som filosofiskt begrepp används av Gilles Deleuze och Félix Guattari i boken Mille Plateaux, och betecknar en speciell typ av rörelse, organisering och aktivitet. Krigsmaskin...)
 
m
 
(10 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Krigsmaskin som filosofiskt begrepp används av Gilles Deleuze och Félix Guattari i boken Mille Plateaux, och betecknar en speciell typ av rörelse, organisering och aktivitet. Krigsmaskinen är emellertid inte en ren form, utan en tendens, en närvaro av praktiker och förhållningssätt.
+
Krigsmaskinen.se är ett kollaborativt wikiprojekt för informationssamling och kunskapsdelning. Hjärtat är det hela tiden expanderande [[Referensverket]]. Gränserna — både form- och innehållsmässigt — sätts av våra egna behov. Namnet kommer av [[Gilles Deleuze|Deleuze]] & [[Félix Guattari|Guattari]]s begrepp '''[[krigsmaskin]]''' som betecknar en speciell typ av rörelse, organisering och aktivitet som bryter upp [[staten|statsapparat]]ens interiorisering - något som också kan sägas vara syftet med denna wiki. ([[Krigsmaskinen:Om|Läs vidare...]])
  
I Nomadologin (kapitel 12 i Mille Plateaux) definieras krigsmaskinen som "extern i förhållande till statsapparaten". Detta kan sägas sammanfatta en hel del av krigsmaskinens essens; genom sin nomadiska karaktär skiljer sig från den typ av praktiker Deleuze och Guattari kallar Statliga. Nomadiskt och Statligt är förvisso polära motsatser, men enbart på en begreppslig nivå. I praktiken fungerar de genom växelspel där de samtidigt kan vara närvarande i samma kontext - Deleuze och Guattari använder sig av många historiska exempel för att påvisa hur krigsmaskinen och Staten definierat varandra och verkat parallellt genom skiftande sociala, kunskapsmässiga och konstnärliga sammansättningar. Staten och krigsmaskinen är helt enkelt hela tiden närvarande i varandra; vilken form som accentueras beror på en mängd skiftande faktorer. Förenklat handlar samspelet mellan Stat och krigsmaskin om skillnaden mellan insida och utsida. ([[Krigsmaskinen:Om|Läs vidare...]])
+
[[Special:Statistics|{{NUMBEROFARTICLES}}]] artiklar har vi skrivit hittills.

Nuvarande version från 4 oktober 2008 kl. 13.46

Krigsmaskinen.se är ett kollaborativt wikiprojekt för informationssamling och kunskapsdelning. Hjärtat är det hela tiden expanderande Referensverket. Gränserna — både form- och innehållsmässigt — sätts av våra egna behov. Namnet kommer av Deleuze & Guattaris begrepp krigsmaskin som betecknar en speciell typ av rörelse, organisering och aktivitet som bryter upp statsapparatens interiorisering - något som också kan sägas vara syftet med denna wiki. (Läs vidare...)

323 artiklar har vi skrivit hittills.