Skillnad mellan versioner av "Facklig kamp"

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
 
'''Facklig kamp''' brukas ibland felaktigt som synonym med allmän arbetsplatskamp. Men fackets uppgift är att förhandla med [[arbetsköparen]] - de direkta konflikterna på golvet dras via facket till förhandlingsbordet. Att bara ha fokus på facket och förhandlingar när man pratar arbetsplatskamp brukas ibland kallas för [[legalism]] eller [[trade unionism]].
 
'''Facklig kamp''' brukas ibland felaktigt som synonym med allmän arbetsplatskamp. Men fackets uppgift är att förhandla med [[arbetsköparen]] - de direkta konflikterna på golvet dras via facket till förhandlingsbordet. Att bara ha fokus på facket och förhandlingar när man pratar arbetsplatskamp brukas ibland kallas för [[legalism]] eller [[trade unionism]].
  
De kamper som inte (kan) tas till förhandlingsbordet, som inte sanktioneras av facket - t.ex. illegala metoder som [[sabotage]], [[vild strejk|vilda strejker]], [[maskning]] och stölder - kallas ''[[utomfacklig kamp]]''. När denna kamp är kollektiv så organiseras den ofta i små informella grupper, även kallade [[affinitetsgrupper]]. Det är denna självorganiserade, utomfackliga kamp som facket får sin styrka ifrån. Utan en vild arbetarklass så har facket ingen makt vid förhandlingsbordet.
+
'''Utomfacklig kamp''' är ett samlingsbegrepp för de kamper som förs utanför facket. Det kan vara något så enkelt som att man på en arbetsplats kämpar till sig fem minuter extra paus utöver det som står i avtalet - utan att man drar in facket. Men det är också de som inte sanktioneras av facket - t.ex. illegala metoder som [[sabotage]], [[vild strejk|vilda strejker]], [[maskning]] och stölder. När denna kamp är kollektiv så organiseras den ofta i små informella grupper, även kallade [[affinitetsgrupper]]. Det är denna självorganiserade, utomfackliga kamp som facket får sin styrka ifrån. Utan en vild arbetarklass så har facket ingen makt vid förhandlingsbordet.
  
Små självständiga fack - i Sverige till exempel [[syndikalism|syndikalistiska]] [http://www.sac.se SAC] och [http://www.hamn.nu/ Svenska Hamnarbetarförbundet] - och radikala delar inom de stora facken - i Sverige till exempel [[folkrörelselinjen]] - brukar vara radikalare än de stora facken, och mer villiga att använda t.ex. [[strejk|strejkvapnet]]. De kan också vara mer vänligt inställsamma till [[utomfacklig kamp|utomfackliga kamper]]. Detta till trots så har de fortfarande en facklig struktur som tenderar att göra dem [[legalism|legalistiska]]/[[trade unionism|trade unionistiska]].
+
Små självständiga fack - i Sverige till exempel [[syndikalism|syndikalistiska]] [http://www.sac.se SAC] och [http://www.hamn.nu/ Svenska Hamnarbetarförbundet] - och radikala delar inom de stora facken - i Sverige till exempel [[folkrörelselinjen]] - brukar vara radikalare än de stora facken, och mer villiga att använda t.ex. [[strejk|strejkvapnet]]. De kan också vara mer vänligt inställsamma till utomfackliga kamper. Detta till trots så har de fortfarande en facklig struktur som tenderar att göra dem [[legalism|legalistiska]]/[[trade unionism|trade unionistiska]].
 +
 
 +
'''Antifacklig kamp''' är kamper som uttalat går emot facket, som kämpar inte bara mot [[arbetsköparen]] utan även facket självt. Detta är en realitet när kamperna nått en sådan nivå så att den direkt motsäger sig fackets [[mediering|medlande]] roll. Antifacklig kamp ska inte förväxlas med det som på engelska kallas [[union busting]], då arbetsköparna försöker knäcka facket (och även den utomfackliga kampen). Antifacklig kamp är helt enkelt då arbetarna blivit så starka så de inte behöver fackets [[mediering]], då facket blir ett hot mot arbetarklassens självorganisering och kamp, då arbetarna själva bekämpar facket.
  
 
==Läs mer==
 
==Läs mer==
Rad 10: Rad 12:
  
 
==Relaterade artiklar==
 
==Relaterade artiklar==
* [[Utomfacklig kamp]]
 
 
* [[Affinitetsgrupp]]
 
* [[Affinitetsgrupp]]
 
* [[Legalism]]
 
* [[Legalism]]

Versionen från 11 juli 2008 kl. 11.35

Facklig kamp brukas ibland felaktigt som synonym med allmän arbetsplatskamp. Men fackets uppgift är att förhandla med arbetsköparen - de direkta konflikterna på golvet dras via facket till förhandlingsbordet. Att bara ha fokus på facket och förhandlingar när man pratar arbetsplatskamp brukas ibland kallas för legalism eller trade unionism.

Utomfacklig kamp är ett samlingsbegrepp för de kamper som förs utanför facket. Det kan vara något så enkelt som att man på en arbetsplats kämpar till sig fem minuter extra paus utöver det som står i avtalet - utan att man drar in facket. Men det är också de som inte sanktioneras av facket - t.ex. illegala metoder som sabotage, vilda strejker, maskning och stölder. När denna kamp är kollektiv så organiseras den ofta i små informella grupper, även kallade affinitetsgrupper. Det är denna självorganiserade, utomfackliga kamp som facket får sin styrka ifrån. Utan en vild arbetarklass så har facket ingen makt vid förhandlingsbordet.

Små självständiga fack - i Sverige till exempel syndikalistiska SAC och Svenska Hamnarbetarförbundet - och radikala delar inom de stora facken - i Sverige till exempel folkrörelselinjen - brukar vara radikalare än de stora facken, och mer villiga att använda t.ex. strejkvapnet. De kan också vara mer vänligt inställsamma till utomfackliga kamper. Detta till trots så har de fortfarande en facklig struktur som tenderar att göra dem legalistiska/trade unionistiska.

Antifacklig kamp är kamper som uttalat går emot facket, som kämpar inte bara mot arbetsköparen utan även facket självt. Detta är en realitet när kamperna nått en sådan nivå så att den direkt motsäger sig fackets medlande roll. Antifacklig kamp ska inte förväxlas med det som på engelska kallas union busting, då arbetsköparna försöker knäcka facket (och även den utomfackliga kampen). Antifacklig kamp är helt enkelt då arbetarna blivit så starka så de inte behöver fackets mediering, då facket blir ett hot mot arbetarklassens självorganisering och kamp, då arbetarna själva bekämpar facket.

Läs mer

Relaterade artiklar