Diskussion:Affinitetsgrupp

Från Krigsmaskinen
Version från den 12 november 2007 kl. 13.33 av Solidaridad (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Hm.. Tycker att vi ska vara konsekventa. Det blir lite bisarrt att först påstå att affinitetsgrupp inte har med vänskap att göra, för en mening senare föreslå "vängrupp" som synonym. Förstår överlag inte behovet av synonymer; vad är det för fel på begreppet som det är? Artikeln förklarar ju fint vad affinitet handlar om.--Zerkalo 5 november 2007 kl. 12.39 (CET)

Nja, det används ju faktiskt synonymer för affintetsgrupper. Se tex de undersökningar som Kämpa Tillsammans gjort. Dock så är det ju sant att det är en rätt hård formulering det där med vänskap, ändrar till "behöver inte ha"...--Raven 5 november 2007 kl. 17.30 (CET)

Det är viktigt att särskilja affinitet och vänskap, inte minst då vänskap är ett sanslöst luddigt begrepp. Affinitet förutsätter inte vänskap, endast delad erfarenhet och faktisk handling, men kan finnas parallellt. Det är fullt möjligt att dela/ha affinitet med en nazist eller vänsterpartist som agerar kapitalnegerande. Att det kallas vängrupp ibland är snarast en fråga om pedagogik och delvis (tyvärr) en eftergift till verkligheten, då de ofta är eller blir grupper av kompisar (med ideologisk samsyn) som agerar på och utanför arbetsplatsen. Att frondera mot det är ju som vi alla vet inte populärt. Likväl är de facto vängrupp en bristfällig synonym som introducerar element som har litet med klasskamp att göra, främst emotioner och en därav rubbad solidaritet. Det hindrar även ibland en klarsyn vad gäller affinitetsgruppens temporära "natur"; innehåll, inte form. Och dess inneboende vilja till överskridande och därigenom sin egen upplösning. --Solidaridad 12 november 2007 kl. 12.33 (CET)