Dérive

Från Krigsmaskinen
Version från den 6 juni 2015 kl. 13.29 av Iammany (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'rightEn dérive är en oplanerad "drift" genom ett landskap, oftast urbant, där personen eller gruppen låter omgivningen bestämma riktningen. Idén är att…')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Derive.jpg
En dérive är en oplanerad "drift" genom ett landskap, oftast urbant, där personen eller gruppen låter omgivningen bestämma riktningen. Idén är att omgivningen (geografin, arkitekturen, rörelser av människor och trafik, symboler, ljud, lukter etc) påverkar, medvetet eller inte, våra känslor och beteenden och därmed bestämmer hur vi upplever den. Med dérive kan ett områdes "psykogeografi" kartläggas och undersökas, med målet att upptäcka nya erfarenheter.

Begreppet användes först bland Lettristiska internationalen, med bland andra Guy Debord, som sedan också utvecklade det ytterligare som en av Situationistiska internationalens huvudsakliga praktiker. Enligt Debord bör man när en dérive utförs försöka släppa alla tankar och sysslor relaterat till arbete och fritid, hålla ett så öppet sinne som möjligt och låt vadhelst som attraherar att guida driften. Dérive gör det då möjligt att uppleva sådant som annars stängts ute från vår vardag, och kan då ge upphov till nya möten och situationer.

Vidare läsning