Skillnad mellan versioner av "Batkogruppen och Dissident"

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: '''Batkogruppen''' (på gatan "Los Batkos Locos") är en sammanslutning av personer som engagerar sig i kommunistisk teoribildning. Till verksamheten hör redaktionsarbetet och utgivningen ...)
 
 
(16 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Batkogruppen''' (på gatan "Los Batkos Locos") är en sammanslutning av personer som engagerar sig i kommunistisk teoribildning. Till verksamheten hör redaktionsarbetet och utgivningen av tidskriften ''[[Dissident]]'', som är gruppens huvudsakliga syssla, och [[Polkagriswiki:Om|Polkawikin]] (som görs tillsammans med [[Polkagrisar]]). I samband med utgivningen av ''Dissident'' hålls också föredrag. Enskilda personer från Batkogruppen är också involverade i [[Motarbetaren]].
+
[[Fil:Losbatkoslocos.jpg|right]]'''Batkogruppen''' (på gatan "Los Batkos Locos") var en grupp som under några år på 2000-talet sysslade med radikal teori. Tre nummer av tidskriften '''''Dissident''''' gavs ut samt några separata skrifter. Gruppen startades vintern 2003 och upplöstes långsamt mot slutet av 00-talet. Inledningsvis identifierade sig gruppen som anarkister med det uttalade syftet att uppdatera den anarkistiska diskussionen i Sverige, som då upplevdes som begränsad och historielös. Förutom att lyfta att tydligt '''klasskampsperspektiv''' introducerades också den '''[[Insurrektionell anarkism|insurrektionella anarkismen]]''' och närliggande teorier. I det tredje och sista numret av ''Dissident'', som var det enda med betydande nyskrivna bidrag av gruppen själv, argumenterades det för en särskild '''[[kommunisering|kommuniserande]]''' och '''antipolitisk''' hållning. Efter gruppens upplösning fortsatte några med '''[[motarbetaren]]''' och '''[[Krigsmaskinen:Om|Krigsmaskinen]]'''.
  
Gruppen skrev till första numret av ''Dissident'' en plattform med tydligt avstamp i en anarkistisk kommunism, men har nu övergett slika programmatiska positioner till förmån för en sökande, odogmatisk öppenhet gentemot teori. På sin hemsida kallar de sig "odogmatiska kommunister". En annan möjlig beteckning är "kätterska anarkister", vilket enskilda "batkoiter" använder.
 
  
 +
=== Publikationer: ===
 +
* Dissident 1 - Organiserad anarki (2004)
 +
* Dissident 2 - Uppror och anarki (December, 2005)
 +
* Upprorets anarkism (Brand #1, 2006)
 +
* Avskaffa arbetet (häfte/bok, sammansatt men utan att tryckas, 2006?)
 +
* Alfredo Bonnano: Anarkism och det insurrektionella projektet (Mars, 2007)
 +
* Dissident 3 (2008)
 +
* Med blanka vapen (översatt och publicerad digitalt juni, 2010)
  
== Se också ==
+
[[Kategori:Antipolitik och kommunisering]]
* Tidskriften [[Dissident]]
+
* [http://www.batko.se Batkogruppens hemsida]
+

Nuvarande version från 20 september 2016 kl. 19.19

Losbatkoslocos.jpg
Batkogruppen (på gatan "Los Batkos Locos") var en grupp som under några år på 2000-talet sysslade med radikal teori. Tre nummer av tidskriften Dissident gavs ut samt några separata skrifter. Gruppen startades vintern 2003 och upplöstes långsamt mot slutet av 00-talet. Inledningsvis identifierade sig gruppen som anarkister med det uttalade syftet att uppdatera den anarkistiska diskussionen i Sverige, som då upplevdes som begränsad och historielös. Förutom att lyfta att tydligt klasskampsperspektiv introducerades också den insurrektionella anarkismen och närliggande teorier. I det tredje och sista numret av Dissident, som var det enda med betydande nyskrivna bidrag av gruppen själv, argumenterades det för en särskild kommuniserande och antipolitisk hållning. Efter gruppens upplösning fortsatte några med motarbetaren och Krigsmaskinen.


Publikationer:

  • Dissident 1 - Organiserad anarki (2004)
  • Dissident 2 - Uppror och anarki (December, 2005)
  • Upprorets anarkism (Brand #1, 2006)
  • Avskaffa arbetet (häfte/bok, sammansatt men utan att tryckas, 2006?)
  • Alfredo Bonnano: Anarkism och det insurrektionella projektet (Mars, 2007)
  • Dissident 3 (2008)
  • Med blanka vapen (översatt och publicerad digitalt juni, 2010)