Aufheben

Från Krigsmaskinen
Version från den 20 oktober 2007 kl. 20.13 av Iammany (Diskussion | bidrag) (Ny sida: '''Aufheben''' är ett tyskt ord som betyder "ta upp", "lyfta", "behålla" men också "avsluta", "upphäva". Marx använde begreppet aufheben, som han lånat från Hegel, med innebörden s...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Aufheben är ett tyskt ord som betyder "ta upp", "lyfta", "behålla" men också "avsluta", "upphäva". Marx använde begreppet aufheben, som han lånat från Hegel, med innebörden såväl att upphäva som att höja till en högre nivå.

Aufheben är brittisk teoretisk tidskrift som kommit ut med 15 nummer sen hösten 1992. De som startade tidskriften deltog i kamper tillsammans - i rörelsen mot poll tax och kampanjen mot Gulfkriget - och började en studiecirkel i Marx Kapitalet och Grundrisse. De är influerade av bland annat den italienska operaismon, situationisterna, klasskampsanarkism och den italienska och tyska vänsterkommunismen. Förutom att skriva rena teoretiska texter, har de även analyserat saker som workfare och anti-väg-rörelsen.

Aufhebens hemsida med alla pamfletter och nummer som getts ut fram till och med 2004.

Svenska översättningar