Skillnad mellan versioner av "Antipolitik"

Från Krigsmaskinen
Hoppa till: navigering, sök
m
Rad 1: Rad 1:
'''Antipolitik''' (inte att förväxlas med ''a''politik) betecknar en hållning och ett tillstånd som inifrån och genom det [[politik|politiska]] bryter och går bortom dess bestämningar. Antipolitiken grundar sig då inte längre på de rådande förhållandena eller mobiliseringen av politiska intressen eller [[subjektivitet]]er. Ett sätt att förstå antipolitiken är att som [[Etienne Balibar]] definiera den som det som reser sig ur politikens omöjlighet. För Balibar är antipolitiken ett försök att skapa erkännande och svar från den politiska apparaten. Antipolitiken kan emellertid förstås tvärtom som det som omöjliggör politiken, som bryter med den politiska representationen. Antipolitiken rymmer båda dessa aspekter; vi har dels antipolitik som reser sig ur en omöjlighet och därför är påtvingad, dels antipolitik som handlar om ett omöjliggörande av politiken och snarare vilar på en strategi än på en "yttre" nödvändighet.
+
[[Bild:Anti_pink.jpg|right]]'''Antipolitik''' (inte att förväxlas med ''a''politik eller "opolitisk") betecknar en hållning och ett tillstånd som inifrån och genom [[politik|det politiska]] bryter och går bortom dess bestämningar. Antipolitiken grundar sig då inte längre på de rådande förhållandena eller mobiliseringen av politiska intressen eller [[subjektivitet]]er. Ett sätt att förstå antipolitiken är att som [[Etienne Balibar]] definiera det som '''det som reser sig ur politikens omöjlighet'''. För Balibar är antipolitiken ett försök att skapa erkännande och svar från [[Staten|den politiska apparaten]]. Antipolitiken kan emellertid förstås tvärtom som '''det som omöjliggör politiken''', som bryter med den politiska representationen. Antipolitiken rymmer båda dessa aspekter; vi har ofta samtidigt dels antipolitik som reser sig ur en omöjlighet och därför är påtvingad, dels antipolitik som handlar om ett omöjliggörande av politiken och snarare vilar på en strategi än på en "yttre" nödvändighet.
 +
 
 +
Det har varit främst i [[Anarkism|anarkistiska]] och [[Ultravänstern|ultravänsteristiska]] kretsar som en medvetet antipolitisk hållning har manifesterats. Förutom förkastandet av representation (av vilket slag det än må vara; fackföreningar, partier, ledare och ikoner, plattformar, etc.) så avvisas också de processer som tenderar mot en "politisk" (i meningen avskild sfär) lösning av en situation, snarare än en "enhetliggörande" utveckling, alltså uppror, uppbrott, absolut vägran och omvälvande.
  
 
=== Läs mer ===
 
=== Läs mer ===
* [http://www.antipolitik.se/forum/viewtopic.php?f=2&t=19 Diskussion på antipolitik.se]
+
* [[Karl Marx]]: [https://www.marxists.org/svenska/marx/1844/socialreformen.htm Kritiska randanmärkningar till artikeln "Kungen av Preussen och socialreformen. Av en preussare]
 +
* [[Gilles Dauvé]]: [https://www.riff-raff.se/vd/kapitalism_o_kommunism.php Kapitalism och kommunism]
 +
* Dominique Blanc: [[En värld utan pengar: kommunism]]
 +
* K. Aarons: [http://www.metamute.org/editorial/articles/no-selves-to-abolish-afropessimism-anti-politics-and-end-world No selves to abolish: afropessimism, anti-politics and the end of the world]
 +
* Vincent Garton: [https://cyclonotrope.wordpress.com/2017/05/06/antipolitics-and-the-inhuman/ Antipolitics and the inhuman]
  
 
[[Kategori:Antipolitik och kommunisering]]
 
[[Kategori:Antipolitik och kommunisering]]

Versionen från 23 augusti 2019 kl. 22.07

Anti pink.jpg
Antipolitik (inte att förväxlas med apolitik eller "opolitisk") betecknar en hållning och ett tillstånd som inifrån och genom det politiska bryter och går bortom dess bestämningar. Antipolitiken grundar sig då inte längre på de rådande förhållandena eller mobiliseringen av politiska intressen eller subjektiviteter. Ett sätt att förstå antipolitiken är att som Etienne Balibar definiera det som det som reser sig ur politikens omöjlighet. För Balibar är antipolitiken ett försök att skapa erkännande och svar från den politiska apparaten. Antipolitiken kan emellertid förstås tvärtom som det som omöjliggör politiken, som bryter med den politiska representationen. Antipolitiken rymmer båda dessa aspekter; vi har ofta samtidigt dels antipolitik som reser sig ur en omöjlighet och därför är påtvingad, dels antipolitik som handlar om ett omöjliggörande av politiken och snarare vilar på en strategi än på en "yttre" nödvändighet.

Det har varit främst i anarkistiska och ultravänsteristiska kretsar som en medvetet antipolitisk hållning har manifesterats. Förutom förkastandet av representation (av vilket slag det än må vara; fackföreningar, partier, ledare och ikoner, plattformar, etc.) så avvisas också de processer som tenderar mot en "politisk" (i meningen avskild sfär) lösning av en situation, snarare än en "enhetliggörande" utveckling, alltså uppror, uppbrott, absolut vägran och omvälvande.

Läs mer