Ögats historia

Från Krigsmaskinen
Version från den 11 juni 2012 kl. 22.20 av Iammany (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Ögats historia (Histoire de l'oeil) är en kortroman av Georges Bataille, först utgiven 1928 under pseudonymet Lord Auch, om två tonåringars sexuella och moraliska transgressioner. Berättarrösten är en icke-namngiven ung man som ser tillbaka på händelserna. Förutom den unga kvinnan, Simone, är två andra karaktärer centrala: Marcelle, en mentalt sjuk ung kvinna och Sir Edmond, en voyeuristisk engelsk aristokrat.

Berättelsen skrev Bataille mellan 1927-28 då han gick i analys hos psykoanalytikern Adrien Borel. Bataille skrev berättelsens vingetter som en del av analysen och var semi-självbiografisk och terapeutisk, men också en viktig del i utvecklandet av hans teorier om heterologi och erotism.

Pseudonymet Lord Auch betyder ungefär "Gud på dass", Lord är Gud i bibelengelskan och Auch är en förkortning av "au chiottes", dvs "på dass". Boken trycktes första gången i 134 exemplar och såldes i smyg.

Handling

Den unga mannen och Simone onanerar tillsammans innan de har sex på en strand nära deras hem. Marcelle upptäcker dem och dras först motvilligt in i deras sexuella lekar. Paret är exhibitionister och fortsätter knulla och ägna sig åt andra sexuella perversioner, exempelvis Simones vaginala och anala stimulationer med ägg, i Simones hem, helt öppet inför hennes moder. Paret bjuder in andra ungdomar i en orgie som bland annat leder till att den unge mannen av misstag skär sig på glas. Marcelle sätter sig ensam i ett normandiskt skåp där hon onanerar och urinerar tills hon bryter ihop. Efteråt flyr den unge mannen från sitt hem, tar med sig faderns pistol och lämnar en lapp där han skriver att om de skickar polisen efter honom kommer han använda pistolen först mot polismannen och sedan mot sig själv.

Marcelle skickas till ett vilohem, och paret är fast beslutna på att rädda henne därifrån. Första försöket misslyckas och de båda flyr nakna i natten. Paret stannar en tid i Simones hem där de fortsätter med sina sexuella utsvävningar. De försöker sedan igen att bryta ut Marcelle från vilohemmet och lyckas. Men Marcelle har vid det här laget förlorat förståndet helt. Hon talar om hur rädd hon är för en "Kardinalen", som hon säger var den som stängde in henne i skåpet (under orgien), och när hon förstår att det är den unge mannen som är Kardinalen hänger hon sig i skåpet. Paret har sedan sex jämte liket.

Paret flyr därefter till Spanien där de träffar Sir Edmond. De går till en tjurfäktning i Madrid där de ser matadoren El Granero. Matadoren dödar en första tjur som kastreras och Edmond ger tjurtestiklarna till Simone som njuter av att införa dem i vaginan. El Granero dödas av en andra tjur. Ansiktet genomborras av ett horn. När kroppen bärs ur hänger ena ögat ut.

De tre besöker sedan en katolsk kyrka i San Seville där Simone aggressivt förför den unga prästen Don Aminado. Prästen våldtas av paret medan Edmond utför en blasfemisk parodi av nattvarden. Simone stryper till slut prästen till döds under hans sista orgasm. Edmond skär ut ett av den döda prästens ögon som Simone för in i vaginan. Trion flyr till andalusien där Edmond köper en yacht med vilket berättelsen slutar.